dinsdag 6 november 2012

De AOW: veranderingen per 1 januari 2013

Het besluit van minister Kamp, om het AOW-ouderdoms-pensioen per 1 januari 2013 in te laten gaan op de dag waarop de 65ste leeftijd bereikt wordt, heeft grote gevolgen voor een grote groep mensen. De Unie KBO heeft de minister en de Tweede Kamerleden laten weten dat deze maatregel voor veel betrokkenen voelbaar is in de portemonnee. 

De Unie KBO schrijft de leden dat de Unie de inkomensachteruitgang in veel gevallen zeer betreurenswaardig en voor betrokkenen problematisch vindt. De Unie KBO is van mening dat betrokkenen veel te laat geïnformeerd zijn hierover en dat zij onder andere hierdoor niet in staat zijn geweest om op de inkomensachteruitgang te anticiperen.

De minister geeft aan dat de wet o.a. pensioenfondsen niet dwingt tot compensatie. Zijn wet dwingt echter wel veel betrokkenen tot inleveren van inkomen dat kan oplopen tot 31 dagen. De Unie KBO had graag anders gezien. De Unie KBO heeft de minister gevraagd een uiterste poging te doen, bijvoorbeeld een oproep aan onder andere sociale partners en pensioenfondsen, om de inkomensachteruitgang te compenseren. In een aantal gevallen heeft dat geleid tot een passende oplossing.

Op dit moment zien wij helaas geen andere mogelijkheden deze maatregel van de minister ongedaan te maken. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van de AOW die de minister voor ogen heeft, kan het leed in de nabije toekomst voor veel 65-plussers nog groter worden. En moet wellicht zelfs inkomen ingeleverd worden dat kan oplopen tot 2 maanden. De Unie KBO zal daarom de meldingen die zij nu hebben gekregen bewaren en inzetten om later dit jaar actie te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten