maandag 28 januari 2013

Ouderen met spaarpot betalen fors meer voor verzorging


Sommige ouderen gaan bijna duizend euro extra betalen voor hun verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis. Sinds 1 januari is de eigen bijdrage die ouderen betalen verhoogd met 8% van het eigen vermogen. De Vijfde Dag kijkt bij twee ouderen en hun familie wat de gevolgen zijn.

Iedereen die woont in een verzorgings- of een verpleeghuis moet elke maand een eigen bijdrage betalen. In het voorjaar van 2012 heeft de politiek besloten om dit bedrag te verhogen met een extra vermogensinkomensbijtelling van 8%. Dit betekent dat 8% van het eigen vermogen bij de eigen bijdrage opgeteld wordt. Deze bezuinigingsmaatregel zou 200 miljoen euro moeten opleveren voor de schatkist.

Gemiddeld 235 euro
Volgens voormalig staatssecretaris van VWS Veldhuijzen van Zanten gaan cliƫnten die de hoge eigen bijdrage voor 'zorg met verblijf' betalen door deze maatregel er ongeveer gemiddeld per maand 235 euro op achteruit gaan. Voor cliƫnten die de lage eigen bijdrage voor 'zorg met verblijf' betalen, is de inkomensdaling gemiddeld ongeveer 12 euro per maand.

Bron: de vijfde dag 
Forse bedragen
Het CAK, die de hoogte van de bijdrage berekent, heeft in de afgelopen weken ruim 70.000 brieven gestuurd met daarin het nieuwe bedrag voor het komende jaar. Bij een aantal ouderen gaat het om forse bedragen.

Bereken hier uw eigen bijdrage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten